Ciclismul pentru copii

Mă bate de mai multă vreme gândul să-ţi vorbesc foarte pe scurt despre concursurile de ciclism pentru copii.

Acuma, întâmplarea face că-s oarecum documentat în domeniu pentru că mi-am pus mult întrebarea: cât de mult trebuie să se antreneze un copil? şi care este limita peste care nu e bine să treci?

Desigur, nu mă poţi lua pe mine drept referinţă, pentru că Vlad a fost nevoit să muncească peste medie, ca să fie sănătos, deci la noi sportul a fost o necesitate în egală măsură cu a fi hobby, dar am primit mai multe mesaje pe site cu întrebări privitoare la nivelul de antrenament pentru copii în funcţie de vârstă.

Fără s-o lungesc, un exemplu de răspuns direct la întrebarea „cât trebuie să se antreneze un copil în funcţie de vârstă?” l-am găsit pe site-ul de ciclism australian http://www.wa.cycling.org.au/, în documentul de aici http://www.wa.cycling.org.au/Portals/18/Documents/Reports%20and%20Records/Recommendedtrainingandracingvolumesdistances.pdf.

Am consultat de asemenea regulamentele şi recomandările britanice, canadiene şi americane, care converg spre acest scurt rezumat de mai jos, în care am extras recomandări de MTB:

VârstaAntrenamentCurse
5-6 ani (copii D2) 90 min/săpt.
(10-20 km/săpt.)
max 3 sesiuni/săpt.
un antrenament pe asfalt: max. 60 min.
MTB: 3-5 min
7-8 ani (copii D1) 1-2 ore/săpt.
(20-40 km/săpt.)
max 3 sesiuni/săpt.
un antrenament pe asfalt: max. 60 min.
MTB 5-10 min
9-10 ani (copii C)2-4 ore/săpt.
(40-75 km/săpt.)
max 4 sesiuni/săpt.
un antrenament pe asfalt: max. 90 min.
MTB: 10-15 min
11-12 ani (copii B)2-5 ore/săpt.
(40-100 km/săpt.)
max 5 sesiuni/săpt.
un antrenament pe asfalt: max. 90 min
MTB: 15-25 min
13-14 ani (copii A)3-8 ore/săpt.
(100-200 km/săpt.)
max 6 sesiuni/săpt.
un antrenament pe asfalt: max. 2 ore sau 60 km
MTB: 30-45 min
15-16 ani (cadeti)6-14 ore/săpt.
(150-350 km/săpt)
max 7 sesiuni/săpt.
un antrenament pe asfalt: max. 3 ore sau 90 km
MTB: 50-120 min
17-18 ani (juniori)8-18 ore/săpt.
(240-550 km/săpt)
max 7 sesiuni/săpt.
un antrenament pe asfalt: max. 5 ore sau 160 km
MTB: 90-180 min

Later update:
O şi mai vastă privire asupra lumii ciclismului pentru copii putem găsi în „2015 Junior Cycling Policy”, tot de la federaţia australiană, descărcabilă aici: 2015 Junior Cycling Policy sau aici: 2015 Junior Cycling Policy

Aceste categorii de vârstă sunt utilizate şi de Federaţia Română de Ciclism, în Reglementările Tehnice şi au  fost folosite la Campionatul Naţional de Şosea pentru Copii 2015.

Scopul principal al postării este să-ţi furnizez o idee despre nivelul maxim de antrenament al unui copil. În subsidiar, din categoriile de vârstă ale Federaţiei ar decurge şi recomandari pentru stabilirea categoriilor pentru copii de către organizatori care desfăşoară concursuri pentru copii, pentru că o apropiere de Federaţie în ce priveşte categoriile, dar şi de normele internaţionale de distanţe şi timp în ce priveşte cursele, nu poate fi decât benefică.

De-a lungul vremii am fost la destul de multe competiţii pentru copii şi am văzut diferite forme de organizare. Acuma, maratoanele din România sunt de foarte multe ori comerciale, copiii fiind deseori ignoraţi sau lăsaţi în planul secund. Spre exemplu, una dintre cele mai dezagreabile formule pe care le-am întâlnit, deşi să mă tai nu-mi mai amintesc unde că ţi-aş spune fără rezerve, a fost: „copiii vor concura pe distanţe între 50m şi 500m”… Copiii se antrenează, pun suflet, au vise, e un pic jenant aşa, să-i alergi atât de puţin…

Cred totuşi că în general lucrurile merg spre bine, am văzut concursuri cu zile dedicate special juniorilor, cele mai faine la care am fost fiind Cozia MTB Junior, Junior Bike Race Alba-Iulia şi Geiger Kids. Geiger s-a apropiat cel mai mult de Federaţie prin însuşirea categoriilor de vârstă de mai sus, dar ceilalţi, neputând gestiona probabil atât de multe categorii, le-au comasat destul de inteligent pe câte trei ani (3-5 ani, 6-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani) încadrându-se în recomandările de timp de concurs din tabel.

Despre antrenamentul copiilor, în calitate de tată, un lucru îţi spun sigur: prea mult nu înseamnă mai bine!!

Joe Friel, important antrenor de ciclism,  spune că un copil supraantrenat poate câştiga competiţii o perioadă, după care e extrem de posibil să renunţe de tot la sport, datorită dezamăgirii.

Fenomenul se petrece aşa: supra-antrenezi copilul, care poate nu e un mare talent, dar ca urmare, acesta poate obţine rezultate notabile. La o anumită vârstă, în care platoul de antrenament este inevitabil, pentru că evoluţia antrenamentului este asimptotică, cu limitator capacitatea genetică, copilul este ajuns în performanţe de alţi copii care s-au apucat mai recent de sport, dar au talent nativ şi capacitate genetică mai bună. Acest lucru acţionează ca factor psihologic demoralizator pentru copil, care într-adevăr, a muncit ani de zile, dar este depăşit de copii care s-au apucat de sport recent. Nu te certa cu mine pe tema asta, scrie-i lui Friel! 🙂

Eu zic să-l laşi să se dea, să nu-l omori cu competiţiile! Fixează 3-4 concursuri pe an ca obiective, din care unul singur principal. Nu încerca să trăieşti prin copilul tău ce n-ai putut face tu, nici să-l obligi pe el să facă tot ce poţi tu face! Lasă-l să vrea el, nu e ok să vrei tu pentru el! Fii bun!

One Comment

  1. Pingback: …despre antrenamentul copiilor | Acăsenii

Comments are closed.