Cozia MTB 2014, tura junior

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/cozia-mtb-junior-2014/

Ieri am venit de la Călimănești, unde dom’ Vladu a participat la Cozia MTB 2014, la Tura Junior.

Eh…multe ar fi de spus despre asta.

În primul rând că Vladu n-a mai fost la o competiție de un an și jumătate, deci no, și-a ieșit din mână cum se zice. Apoi, tratamentul care l-a urmat în acest răstimp l-a slăbit destul de mult ca forță și l-a făcut să câștige, nedorit, greutate, așa că am venit aici fără pretenții la ceva, doar să vedem cam pe unde mai stăm.

La Cozia MTB am ales să ne ducem pentru că ni s-a părut că se acordă o atenție specială copiilor și nu ne-am înșelat. O zi întreagă era dedicată juniorilor, s-a trasat un circuit de XCO miniatural numai bun pentru ăi mici, urmând să se facă un număr diferit de ture în funcție de categoria de vârstă, băi, ce să-ți spun, oamenii ăștia s-au întrecut ei pe ei în organizare, nu văd cum să se fi putut mai bine.

Îs mulți ani de când avem site-ul ăsta. Vlad are acum 11 ani, împliniți în Martie, iar eu îți povestesc ce-am făcut cam de când avea 6 ani. Am câștigat și ceva podiumuri, ba împreună, ba Vladu singur, deci am văzut multe concursuri și mulți organizatori, așa că pot să-ți spun cu mâna pe inimă: Nicăieri n-a fost ca aici! A fost perfect!

Dar să-ți și povestesc.

După ceva aventuri prin Călimănești am găsit Castrul Arutela și am luat primul contact cu circuitul de concurs. În lungime de cca. 1.83  km, circuitul a fost trasat cu benzi de semnalizare. Între benzi iarba a fost cosită. Circuitul avea o urcare și o coborâre, plus câteva zone de fugă, de sprint. Am uitat să-ți spun că plouase toată noaptea, așa că circuitul a devenit dintr-o dată destul de tehnic.

Până să confirmăm înscrierea, Vladu face o recunoaștere pe întregul circuit.

În răstimp, mă întâlnesc cu un prieten al nostru de pe Facebook, din Sibiu, Dumitru Andrei care venise cu băiatul său Dragoș. Discutăm despre posibilități de ture împreună.

Mai trece timpul și apare si Ovidiu Ciobanu, tatăl cunoscutului Andy Bikestrong Ciobanu, cu care ne-am cunoscut la Geiger Maraton acum doi ani. Stăm de vorbă, pozăm pe cei mici de la 3-5 ani, apoi pe cei de la 6-8 ani. Vine vremea să ia Vlad startul, la 9-11. Înghesuială la start, cred că erau peste 25 la categorie, nu stiu exact.

Ovidiu îl sfătuiește pe Vlad să ia un start strategic și să nu se înghesuie la plecare, pentru că acolo mulți se vor izbi unul de altul și vor cădea, să stea mai în spate și să depășească pe liniile drepte. Vladu ascultă întocmai, pleacă al cincilea sau al șaselea.

Ovidiu Ciobanu avusese dreptate, doi copii s-au izbit, Vladu îi depășește prin baltă. Alți doi copii sunt ușor de depășit pentru că urmau numai zona de potecă, iar Vlad o ia în forță prin baltă și le iese în față. Mai rămânea un copil, cel care a ajuns în final pe locul doi, un copil tare bun dealtfel.

Vlad merge în spatele său apăsând tare pe pedale ca să creeze presiune psihologică. Copilul cade în capcană și se grabește. A fost ceea ce aștepta Vlad, care e hârșit în ture de anduranță. Nu-l mai presează, dar copilul se obosește repede pedalănd la un regim de sprint, așa că Vladu trece în frunte după primul sfert de circuit. Urcarea o face pe biclă în încurajările mamei dumisale apoi ajunge pe coborâre. Coborârea cerea ceva experiență…

Trecem la tura doi, Vlad tot în frunte conduce cursa, presat, nu îndeaproape însă, de copilul de pe doi, pe care îl felicităm, e puternic.

Eu stau să-l pozez pe coborâre, așa mi-a cerut, Ovidiu Ciobanu aleargă spre porțiunea de urcare și-l sfătuiește pe Vlad să coboare de pe biclă ca are avans îndeajuns de mare, are timp și e bine să-și conserve forțele pentru sprintul final. Vlad aleargă cu bicla la deal, ajunge sus, se urcă pe biclă. Cineva de lângă mine țipă tare:

-Atââât, acum dă-i pedală!

Ceea ce Vlad nu se sfiește să facă. „Dă-i pedală” înseamnă însă un pedalat tehnic, cu frecvență mare la viteză mică ca să nu rămâi în noroi, dar Vladu știe asta. Încă conduce cursa și o va conduce până la final.

Mie mi-a fost teamă de concursul ăsta, cine mi-e prieten știe. Nu de concurs, ci de reactia lui Vlad, a organismului său.

A făcut un efort mare, i-a fost rău dar și-a revenit repede după câteva înghițituri de apă.

A vrut să câștige! A vrut mult să câștige.

Extrem de mult, din tot sufletul meu, îi mulțumesc lui Ovidiu Ciobanu pentru tot ce-a făcut pentru noi.  Vlad i-a mulțumit deja la finalul cursei.

No, ne-am tras sufletul și ne-am împrăștiat pe traseu să-l susținem pe Andy. De-acum doi ani, de la Geiger, Andy a crescut mult. Nu neapărat ca înălțime, cât ca valoare. L-am urmărit cu drag și l-am încurajat ca nebunul vreme de patru ture cât au făcut cei de la 12-14 ani. La final nu mai aveam voce. Bravo Andy!

La premiere, ca la premiere…diplome, medalii, coronițe.

Bicheri, avem medalie!!

Dacă ne citești constant, știi că avem mereu o pozopoveste, care se găsește aici.

Dacă vrei să vezi poze de la concurs, cele peste 700 de poze ale noastre îs publicate aici.

Dacă vrei să vezi ce mai facem în continuare, ne găsești și pe Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro

Trăiește intens, dă-i pedală!

Save

Save

12 Comments

  1. Felicitari pentru premiu, multumim pentru frumoasa relatare. In vacanta poate vom testa si noi gustul concursurilor. Dar mai avem de lucru atat la teorie cat si la tehnica.

  2. Da super Vlad si sper sa ne mai revedem Bafta si ai grija de tine.succes

  3. Felicitări Vlad, ai avut fizic, psihic și strategie foarte bune! Locul I nu e puțin lucru, mă bucur pentru reușita ta.

  4. Faina poveste. Dar rezultatul e de poveste. Bravo, mai Faure, la asa tata,asa copil! Sa traiti amandoi! Ce rau imi pare ca nu am putut ajunge si eu la Cozia, o puneam de un interviu. :))) Multa sanatate!

  5. Bravo, Vladu! Dom’ Cristi, a doua zi nu a prezentat tentaţii sau nu s-a putut din motive de timp liber?

    PS: Vine şi textu’ meu, în scurt timp.

  6. E atat de frumoasa relatatrea…Si 2015 va fi o zi dedicata copiilor(23 mai 2015). Ii iubim,ii adoram,si sincer,desi e foarte greu in organizare,ne distram pe cinste!Copiii acestia din concurs ne dau viata si putere pentru urmatoarea zi dedicata adultilor.
    Felicitari Vladutz ! Felicitari parintilor ca incurajaza copilul intr-un astfel de sport! Va asteptam impreuna cu toti prietenii si in acest an.Toate cele bune!

  7. Pingback: Cozia MTB 2015, tura junior | Acăsenii

  8. Multumesc Cristi, l-am recitit si rememorat azi cu sufletul plin pentru a mia oara, mi-ai daruit amintiri pentru care iti multumesc ! Cum trec anii !

  9. Pingback: Cozia MTB 2016, tura junior | Acăsenii

Comments are closed.