Cheile Cibinului

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/034cheile-cibinului/

În 13.08.2015 am dat cu dom’ Vladu o tură prin Păltiniş şi Gura Râului aşa:

vf. Vălari – vf. Blidărei – Dosu Budului – Gura Râului – sub Coasta Râului – baraj Gura Râului- Plescioara – Râul Mare – Râul Dăneasa – Râul Păltiniș – vf. Vălari

Acuma, după ce-am făcut tura pe Onceşti am venit sub vf.Vălari, pe care îl vezi în spatele Vladului, într-o înşeuare în care un drum offroad atinge tangenţial şoseaua. Vladu se antrenează la orientarea cu GPS-ul.

Drumul e înierbat, nu e foarte evident şi trece pe teritoriul unei stâni cu câini care latră dar nu muşcă. Oricum e băciţa acolo şi-i blastămă rău. După stână se intră într-un debleu frumos cu dublu trail în coborâre, în vreme de Podișul Transilvan ţi se aşază sub ochi…

Nici debleul cu double-trail nu durează mult și se transformă într-un trail superb, un pic cam nisipos. Pe trail nisipul e exact ca la mare pe plajă, fin și destul de adânc cât să simţi că bicla nu e în totalitate stăpânită de tine.

În mai multe locuri sunt belvederi faine către Sibiu și Gura Râului, ba chiar în două locuri sunt puse băncuţe şi mese ce par noi, chiar în locurile cu privelişte, ceva foarte fain şi civilizat, oarecum neașteptat în România, dar sibienii, se ştie, îs cu 3 clase înaintea multora în materie de turism, probabil au ei o tradiţie provenită şi de pe la saşii din zonă.

După belvederi şi flow-trail, ai parte până jos de jgheab cu pietre…

Este un rock-garden soft, numai bun să facă să-ţi pară mountainbike-ul un sport deosebit de plăcut.

Apoi ajungi la Gura Râului în piaţă, unde poţi cumpăra suc rece de la frigider, dacă reușești să scapi de ţigănușii cerşetori, care nu-s totuși foarte insistenţi.

Din piață mai mergi cam 10 km, în care vezi barajul și lacul de acumulare, apoi ajungi la intersecţia la stânga spre Cheile Cibinului. O iei pe lângă Râul Mare pe lângă o conductă uriaşă care străjuieşte drumul până când ajungi în Cheile Cibinului. Toate faine deci, mai puţin ţava!

Drumul de aici a fost îmbunătăţit astfel: a fost îndreptat cu buldozerul foarte bine, s-a construit canal de scurgere a apei din beton pe margine, a fost măturat cu un utilaj special, apoi s-a turnat un strat de bitum peste care s-a turnat criblură, care s-a impregnat în bitum, astfel că drumul seamănă mult cu un asfalt deşi nu este.

Ajungem la locul unde trecem pârâul Dăneasa, apoi împingem bicla vreo 400 m că e o pantă de 20%, prea tare pentru noi, după care ieşim în partea de vest a vârfului Vălari, unde un drum ne scoate printre case în şosea. Din şosea în 2 km suntem la locul de plecare.

Sunt absolut fascinat de poteca peste Blidărei, fă ce poţi şi du-te pe ea că merită!!!

Pozopovestea se găsește la noi pe Picasa.