Dealu Armeanului

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/19dealul-armeanului/

În 09.07.2013 am fost cu Dom’ Vladu să ne dăm în Trascău cam așa:

Dealu Podu Larg – Stremț – Geoagiu de Sus – Valea Mănăstirii – Râmeț Sat – Curmretea – Vlădești – Dealu Armeanului – Dealu Porumbului – Cariera Geomal – Pădurea Stremț – Dealu Podu Larg

Tura asta am facut-o prima dată când avea Vlad 8 ani, uite, e descrisă sumar aici.

Am ciclat pe serpentine dar am și împins atunci, dar pe vremea aia Vladu avea 8 ani, acum altfel stau lucrurile… Să știi că și de-asta-mi place c-am făcut site-ul ăsta, pot compara ușor aceeași tură făcută la doi ani distanță… e fain, no.

Așa… Sâmbătă nu puteam merge nicăieri că era Vladu plecat în Cluj, Duminică se vedea furtună, așa că vineri, am purces să dam gata și Valea Geoagiului, că ne mai lipsea doar tura asta.

Ideea era să definim o porțiune ciclabilă pe marginea de sud-est a muntelui între Geomal și Stremț, într-o tură care să atingă atât mănăstirea Râmeț cât și alte locuri faine cum ar fi Bulzul din Geoagiu și satul Râmeț, cu perspectivele sale asupra Cheilor.

Zis și făcut, suim mașina pe Podu Larg până aproape de pădure și-o lăsăm într-o livadă faină, livadă de unde  pleca în coborâre spre Stremț drumul nostru. Am avut surpriza să vedem că drumul este bine definit în realitate, pe Google Earth era abia ghicit.

Coborâm așa cam un km jumate până ajungem la șoseaua din Stremț care te duce La Mănănstirea Râmeț. Era cam 4 dup-amiaza dar era o zăpușală nebună, cam 35 de grade temperatura, pedalam mai iute ca să ajungem în zone cu umbră și acolo o lăsam lent să ne răcorim cât de cât.

La mănăstire bem apă si ne reumplem bidoanele, că apa din ele era pur și simplu fierbinte. Pornim spre cea mai grea porțiune, cățărarea în Râmeț Sat, pe serpentine. Diferenta de nivel e de 417m, pe care îi faci cam in 4.4km, panta medie tinde spre 8%. Dacă ești cu copilul de 10 ani o faci cam într-o oră, nu ai nici un metru de pushbike dacă ești deștept și pedalezi pe marginea exterioară a serpentinelor. Totuși, cățărarea e destul de tehnică, pe pietre și bolovani, o școală bună de pedalat la deal.

Urcarea e și plictisitoare oarecum, datorită faptului că serpentinele par că nu se mai termină, ai de făcut 8 curbe la stânga și 9 la dreapta, dar oricum le pierzi șirul după ce numeri vreo trei.

Bun, în 58 de minute suntem la șura botezată de proprietarul ei AB04VACA, punct important de referință în potecile trascăuane.

No, de-aici, după o foarte mică urcare pe șosea, te dai la vale. Noi ne-am mai dat aici când am facut tura denumită Șaua Metebeului și parcă altfel mergi pe un drum cunoscut, așa că Vlad atinge 60km/h. No, bucurie mare, Dacia Libera, alea-alea…

Ajunși pe Dealu Porumbului, mai aveam de dat gata coborârea în Geomal, când pe una din serpentine, greșesc penibil punând frână exact în apexul curbei. Terenul fiind pietros și prăfos, mă fac și eu praf, adică tocmai cad una bună….

Site-ul ăsta, jurnalul ăsta al nostru, e un jurnal al unui tătic și-a unui copil, nu pot să-ți ascund adevărul. M-am julit rău la cot și pe picior, dar mai nașpa e că am căzut în cot și mi s-a forțat umărul. N-am eu nimic, dar mă bântuie o oarecare stare de disconfort, doar dacă ai căzut vreodată cu metebeul mă înțelegi.

Mă ridic iute încercând să mă prefac că nu mă doare, dar Vladu îmi dă asigurări și sfaturi…

-Ascultă-mă pe mine, maxim o zi te doare. MAXIM o zi! Ai pus frână, nu?

Tac, oricum nu pot vorbi de durere. Mă urc pe biclă și-mi dau drumul prin cariera Geomal, să nu-l mai aud, dar fâșâitul de cauciucuri Nobby Nic din spatele meu devine tot mai pregnant:

-Asta, cu frâna în curbă, e greșala începătorului, o mai făceam și eu când eram mai tânăr…

Whaaaaaaaaat ? Fi-miu de 10 ani îmi povestește cum punea el frână „cănd era mai tânăr” ? Și pe deasupra mai și răsucește cuțitul în rană, ca și cum eu n-aș ști ce-am făcut? My god!

Las frâna de tot și dau două pedale, pe placa mare, dar fâșâiala de Nobby Nic se ține scai de mine…

-Sigur, vei avea probleme când faci băiță, tre’ să te umezești înainte, altfel ustură tare…

Nu mai pot, deci… să-l oprească cineva, gata, luați-l de lângă mine că-l…

Vai mie! Livada! Mașina! Am ajuns. Mă doare-n cot! La propriu! 🙂

Pozopovestea se găsește la noi pe picasa.

Dacă îți plac acăsenii și vrei să te ții informat, poți da un like pe pagina noastră de pe Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro

Trăiește intens! 🙂
Acăsenii

NOTĂ: Track-ul a fost înregistrat cu un GPS Garmin Etrex Vista HCx și are strict rol de documentare, nu îți recomand să mergi după el cu bicicleta și nici nu sunt responsabil dacă o vei face și pătești ceva!

Save

7 Comments

 1. Ah, m-a durut și pe mine căzătura aia a ta, dar comentariile lui Alex aka Vladu sunt delicioase. De atunci a trecut o lună și ceva, sper că te-ai refăcut complet. Nu vă cunosc în viața reală, dar comentariile lui Vladu sunt exact stilul tău 🙂

  • Nu, acum o luna a cazut Vladu, vineri a fost randul meu. 🙂
   Am pus filmarea ca sa nu creada cineva ca noi nu pațim asa ceva…
   Mihai… eu si cu Vlad petrecem mult-mult timp impreuna in ture, cred ca
   ma copiaza… 🙂

 2. Pingback: Aiudeanca | Acăsenii

 3. Pingback: Ciclo Cimec Cluj | Alex Imreh

 4. Pingback: Ciclo Cimec – Trascău.Ro

Comments are closed.