Faţa Cibanului

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/015fata-cibanului/

În 13.06.2015 am tras o tură solitară în Cindrel cam așa:

Baraj Tău-Bistra – Transalpina – Gura Cibanului – Sub vf. Căzile de jos – vf. Mijlocia – Valea Mijlocia – lângă Colonia Bistra – Valea Bistra – Baraj Tău-Bistra

Fac ture singur pentru ca Vlad mai are o săptămână de şcoală şi până la vacanţă să pot termina turele care nu i-ar plăcea, adică cele cu pădure. Lui Vlad îi place creasta, golul alpin, locul de unde te uiţi spre ceva, ca-n poza de mai jos…

Lui i-a intrat MTB-ul în sânge cumva corect, poate şi de unde a fost pe munţi mari pe jos, înainte de-aşi lua MTB şi n-ai văzut munţoman să nu vrea creastă, gol alpin sau vârf, astfel că turele strict păduroase fără gol le fac ca şi în anii trecuţi singur sau cu prieteni.

Numai că tura asta, am făcut-o special pentru a răspunde unei întrebări…

Acum vreun an, mergând pe Măgura Jinarilor cu Sorin, Ioana și Lucian, mai jos de Colonia Bistra era un drum, iar Ioana a întrebat:

-Dar drumul ăsta unde duce, pe Cindrel?

-Pe Cindrel încă de aici, nu cred, dar poate merge pe Piatra Tomnaticului, deasupra barajului de la Tău, am gândit, că habar n-aveam, eram în ceaţă.

Apoi, mă ştii… n-am mai avut linişte căutând răspunsul la întrebare.

Într-un fel, da, drumul ăla duce şi pe Piatra Tomnaticului… O iei pe el din Valea Bistrei și ai la un moment dat o intersecție spre dreapta, suind astfel pe vf. Piatra Tomnaticului, dar drumul continuă înainte mai adânc în munte.

Io-mi ştiu bine limitele şi după ce-am trasat tura mi-am dat seama că io personal nu pot s-o fac din Valea Bistrei fără pushbike, aşa că i-am inversat sensul, că sensul unei ture este extrem de important… Într-un anume sens, o tură poate fi integral ciclabilă, la fel cum, inversându-i sensul, poate deveni un coşmar.

Am ajuns astfel la un alt vis de-al meu, acela de a vedea unde duce drumul forestier de la Gura Cibanului. În câteva minute te lămuresc…

Tura asta e importanta pentru MTB-ul din zona Tău-Bistra-Oașa, o piesă de puzzle de care aveam nevoie ca să închid o secţiune a părții de Vest a munților Cindrel.

Cum ţi-am zis, provocat de întrebarea Ioanei, m-am prezentat lângă tarabele de înghețată de la Tău-Bistra. Dau bicla jos și mocăi vreo oră jumate pe Transalpină până la cantonul Gura Cibanului.

Cantonul ăsta îți sare în ochi fix înainte de ultima urcare înainte de barajul de la Oașa…

O iau pe forestierul din faţă, înainte de a trece podul din poză. Deîndată îmi ies în cale un grup de cabane, unele centre de colectare ciuperci, altele garaj pentru utilaje, o nebunie totală, cantină, cârciumă, habar n-am ce mai e pe-acolo.

Este și un semn de interzis și o barieră, care era ridicată. Cum era ridicată, îmi dau seama că n-am văzut bine semnul de interzis și am trecut de cabane. Deh, n-aveam ochelarii la mine.

Drumuri multe în dreapta, drumuri care coboară dinspre Creasta Cindrelului. Am identificat drumul care coboară din Dealul Domnilor, destul de abrupt chiar şi pentru coborâre, pentru urcare e clar forbbiden, voi vrea mai în vară să cobor din creastă în Valea Cibanului, dar mai incolo, pe Gropata Scurtă unde panta cred eu că e mai lină.

În fine, ajung la o serpentină unde sunt înștiințat că sunt pe drumul forestier Gura Cibanului şi că dacă vreau să mă abat pe drumul Fața Cibanului. Bineînțeles că da, că pe-acolo am tras linia pe care merg acum.

Îţi spun cinstit, asta e o tură de palmares. O faci dacă eşti mountainbiker ca să zici c-ai fost de Aici – Acolo, peisaje prea faine n-ai. Într-un singur loc se vede foarte frumos Piatra Tomnaticului…

Din punct de vedere MTB, urcarea e extrem de uşoară doar cam lungă, coborârea poate fi pe alocuri periculoasă, cu şleauri şi pietriș dar în general e rezonabilă.

Dacă mergi în sensul ăsta pe care l-am făcut eu, e posibil să-ţi placă. Mergi invers, dar numai dacă eşti bun pe cățărări şi s-ar putea să nu te dai jos din şa, dar dacă eşti incepător o să împingi aproape sigur.

În fine, ajuns în Valea Bistrei ai cam 6 km de coborâre pe un forestier tare bun, numa’ nu-i da prea tare că te poţi întâlni cu maşini care suie la Bistra sau la Tortura.

Nu uita că Valea Bistrei e tare adâncă, dacă zbori de pe şosea fix în vale ajungi…

Atât. Un loc în care n-am fost şi voiam să merg! Mulţam Ioana. 🙂

Pozopovestea este la noi pe picasa.