Cercul Rachișului

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/25cercul-rachisului/

În 06.09.2013, după-masa, am tras o tură cu Dom’ Vladu, așa:

Măgina – Lopadea Veche – vf.Măgulice – vf.Bilii – Rachiș – sub vf. Bedeleului – Valea Rachișului – Poiana Aiudului – Livezile – Măgina

Tura asta e cea mai ușoară tură din Proiect 2013, dar e extrem de importantă, fără ea nu se putea. Știi că mie îmi place studiul geomorfologic al Munților Trascău, ăla al lui Popescu Argeşel. De acolo iau io informaţii despre latura de Est a Trascăului:

„Dacă între Moldoveneşti şi Podeni limita poate fi dusă de-a lungul reţelei hidrografice (care iniţial curge în direcţia pedimentelor pe care le-a fragmentat), orientată pe zonele de contact, la sud de Podeni limita este mai neclară. Ea poate fi dusă pe la estul înălţimilor Branişte, Bilii, Cornu Dealului şi coboară la Livezile, în valea Aiudului. Aceste înălţimi sînt alcătuite din ofiolite şi din calcare tortoniene şi jurasice.”

O luăm deci din Măgina, o să vezi când e gata proiectul de ce, pe un câmp către un deal, unde găsim drumul ce duce la Lopadea Veche, iar de-acolo ne uităm cu ochii în şase să descoperim ceva „calcare tortoniene și jurasice”… Îţi dai seama că glumesc, habar n-am cum arată calcarele tortoniene şi jurasice, dar mergând noi pe coama dealului credem că Argeşel se referea la astea:

Aha! Deci aici se termină muntele în Est! Ne mirăm, suntem undeva în locul denumit „sub poduri”, de unde constatăm că spre Lopadea este o coborâre destul de frumoasă. Ne dăm drumul pe ea şi ajungem în sat, unde drumul este asfaltat, dar trecem repede şi apucăm pe o căţărare destul de solicitantă la început…

Nu durează mult până să se aline panta şi ne dăm seama că vedem în spate satul Lopadea Veche iar în faţă satul Cicău, deci suntem pe o creastă care coteşte spre stânga. Aha! Suntem pe Cornu Dealului, probabil, de unde pozăm Cicăul.

Acum, în urma turei precedente pe Valea Rachişului, când am venit din Podeni, am constatat că cine vrea pe Valea Rachişului are nevoie de câteva elemente de orientare.

Astfel, dacă vii din Nord, dinspre Podeni, ajungi în Rachiş dacă urmezi liniile de curent care urcă din Cicău şi duc spre dreapta, la Rachiş. Dacă ai ajuns la un loc de unde vezi şi Lopadea şi Cicăul şi ai un monument în dreapta, ai mers prea mult, te întorci pe deasupra de monument.

Dacă vii dinspre Sud, de la Lopadea, vezi în stânga un monument, înconjurat cu un gard. O iei pe deasupta lui spre stânga, urmând liniile de curent spre stânga.

De la monument mergi un pic pe plat, pe un loc cu aspect de platou, apoi urmează coborârea în Rachiş pe un drum nisipos-lutos, pe care am filmat-o pentru tine, nu+i nimic spectaculos, doar am vrut să ştii cum e…

Tura a fost foarte uşoară, coborârea pe Valea Rachișului a fost uşoară acum, că am făcut-o a doua oară, dar important este că tura ne-a ajutat să mai trasăm o latură la desenul Munţilor Trascăului pe partea de Est.

Pozopovestea dacă doreşti s-o vezi se găsește la noi pe Picasa.

Dacă îți plac acăsenii și vrei să te ții informat, poți da like paginii noastră de Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro

Trăiește intens! 🙂
Acăsenii

NOTĂ: Track-ul a fost înregistrat cu un GPS Garmin Etrex Vista HCx și are strict rol de documentare, nu îți recomand să mergi după el cu bicicleta și nici nu sunt responsabil dacă o vei face și pătești ceva!

Save

2 Comments

  1. Pingback: Ciclo Cimec – Trascău

  2. Pingback: Ciclo Cimec Cluj | Alex Imreh

Comments are closed.