Mănăstirea Petridului

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/noua-manastire-a-petridului/

În tura de sâmbătă a acăsenilor împreună cu Manu, ne-am plimbat un pic pe Dealul Petridului. Am ajuns la noua mănăstire a Petridului, numită azi Mănăstirea Cheile Turzii sau Mănăstirea Schimbarea la Faţă.

Poţi merge acolo şi cu bicicleta, dacă deţii cumva aşa ceva şi vrei să ajungi într-un loc fain, liniştit şi încărcat de istorie. Am postat mai sus un track care duce de la mănăstire şi până în Turda, daca ai chef să vezi exact amplasamentul şi drumul până acolo.

Mănăstirea este încărcată de o istorie grea. Se spune că la vechea mănăstire, care se află cam la 4-5 km de cea nouă, a fost dus capul lui Mihai Viteazu după asasinat. Părinţii de acolo au fost cei care i-au făcut în secret prohodul şi au avut grija să-l încredinţeze familiei.

Despre istoria locurilor e cel mai bine însă să citeşti de pe site-ul mănăstirii www.manastireacheileturzii.ro, creat şi întreţinut la data la care scriu chiar de Manuel.

Vă spunem şi cum a fost.

De la Turda ajuns cu Manu la Mănăstire. Drumul trece din Turda pe sub autostrada Transilvania şi apoi însoţeşte autostrada o porţiune de drum către Cluj. La mănăstire, părintele ne-a primit cu multă căldură.

Până ce Manuel a mai stat de vorbă, Domnu Vlad a pus lumânări pentru toată lumea.

Pozăm noua biserică construită şi prin străduinţa lui Bartolomeu Anania.

Ne urcăm pe un deal de unde putem avea perspectivă asupra întregului aşezământ.

Domnu Vlad se împrieteneşte cu un căţel, Manu pozează orice floare îi apare în cale. Ne urcăm şi pe versantul opus, mai înalt, de unde şirul de creste se poate vedea mai bine.

Ne-a plăcut mult la mănăstire, dar Domnu Vlad este cumplit de nerăbdător să ajungă la următorul loc în care se poate găsi un geocache.

Pozopovestea se găseşte pe pagina noastră de picasa.

Acăsenii & Manuel

2 Comments

  1. Pingback: Buchet natural | Poteci

Comments are closed.