Ocolul Munților Vințului

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/ocolul-muntilor-vintului/

În 13.07.2014, am făcut cu Dom’ Vladu Ocolul Munților Vințului. Avem noi un proiect pe-acolo. Asta inseamnă ca am mers așa:

Alba Iulia – Zlatna – Cheile Cibului – Băcâia – Geoagiu – Blandiana – Vurpăr – Alba Iulia

Nu-i mare lucru să faci ocolul ăsta, într-o sută de kilometri ești gata, noi am mai fost în fix această tură când Vladu avea 9 ani… A fost de fapt prima lui tură de 100 km.

Am hotărât să mergem iar în tura asta că Vladu voia să se… plimbe.

Da! Cum ți-am spus! A zis că a tras tare până acum și va mai trage și în următoarea perioadă pentru un scop numai de el știut, dar azi voia să se plimbe. Ceea ce am și făcut… ne-am plimbat ca prin parc cale de 100 de km, încet și savurând locurile prin care treceam.

Vladu deci voia plimbare, mie mi-a venit o idee cu Munții Vințului, și-am zis că e fain să înregistrez track-ul mai precis decât acum doi ani.

Pentru mine, când vorbesc de Munții Metaliferi, am în minte același studiu al lui Ion Popescu Argeșel „Munții Trascăului – Studiu Geomorfologic”. Studiul ăla e tare, omul a identificat unități geomorfologice, a stabilit motive pentru care un munte are limitele pe care le are. În ce privește Metaliferii, studiul lui Argeșel arată că aceștia sunt fragmentați ca mai jos:

Nu e greu să vezi că pentru a da ocol Munților Vințului, din Alba Iulia, mergi pe Valea Ampoiului, treci Cheile Cibului, dai în Valea Geoagiu și revii frumos pe lângă Mureș. Poza asta din cartea lui Argeșel te lasă să înțelegi mai bine și ce sunt Metaliferii, și faptul că poate chiar și tu numești Metaliferi de fapt Munții Auriferi…

Bun! Că tot i-am delimitat, scopul de azi este deci să-i ocolim, să facem o distincție între ei, Trascău și Auriferi. „Dă-i ruatăăăă băăăăh!!” :))

Multe de povestit nu sunt, pozopovestea este relevantă, nu uita s-o vezi la sfârșit. Ce am reținut eu din această tură, în care Vladu a început să mă depășească, este că, la acăseni, începe să fie vorba de oameni de vârsta a doua, care incep să cam facă cu mâna…

… și de „tinere pistoale”… 🙂

…”tinere pistoale” pentru care, la 11 ani, o tură de 100 de km se termină cu un „victory dance”…

Glumesc, încă mai pot, da-mi place să fiu dramatic… :))

Pozopovestea este la noi pe picasa.

În rest, dacă îți plac acăsenii și vrei să te ții informat, poți da like paginii noastră de Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro.