Gruiu Lupului

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/22gruiu-lupului/

În 17.08.2013 am tras o tura cu Dom’ Vladu în Trascău așa:

Livezile – Măgina – Aiudu de Sus – Pădurea Sloboda – Pădurea Săltan – Crucea Mutului – Cotorăști – Fântâna Feluț – Râmeț Sat – Olteni – Dealu Olteanului – Gruiu Lupului – Rânchezătoarea – Dealu Cacovei – Livezile

Pentru asta am dus biclele pe valea Aiudului, respectiv în satul Livezile, de unde ne-am dat drumul spre Aiud. În Aiudu de Sus am făcut dreapta către Râmeț, pedalând susținut până la Sloboda.

Vladu a descoperit de curând fascinat Strava și pentru că oricum segmentele de la Aiud la Râmeț erau definite de el, s-a gândit că e ok să-și bată recordurile. Ultima oară am fost aici în 27 Iulie, acum trei săptămâni. Pedalăm la deal pe șosea până la Sloboda, cu o oprire la podul din cotitură, unde încercăm un nou fel de Monster, ăla albastru, cu zero zahăr. După cum respiram în spatele lui mi-am dat seama că o să se depășească el pe el.

La Crucea Mutului am făcut altă pauză de masă și hidratare. Un nor negru atârna deasupra de vf.Pleșii, deplasându-se spre noi… Picură puțin, apoi ceva mai tare, fără să răbufnească. Ne punem totuși poncho-urile, pe care le scoatem la hidratarea de la Fântâna Feluț.

După trecerea prin satul Râmeț o luăm spre Olteni, către Dealu Olteanului, primul vârf de suit azi. Mare minune priveliștea spre Colțul Pleșii și spre Piatra Butanului de aici… pozăm ce pozăm și ne dăm drumu mai la vale spre Gruiu Lupului.

La Gruiu Lupului aveam io o boală, să ajung la punctul de belvedere trasat pe harta Trascău Centru. Ajunși acolo, fără aventuri, priveliștea te lasă pur și simplu fără grai. De pe Gruiu Lupului vezi lucruri nemaivăzute până atunci. Ardașcheia, vf. Cornului, Colțu Pleșii, Piatra Butanului, Data, Piatra Secuiului, ba chiar ghicești și o parte din Cheia Vălișorii.

În mod normal, de pe Gruiu Lupului, trebuia să mă întorc cam 300 de metri și s-o iau pe drum, dar eu mi-am permis să fiu arogant și-am vrut fix pe creastă.

Aproape întotdeauna, precum știi, aroganța se plătește. Înaintăm pe drum abia ghicit, ajungem la o vatră de foc după care drumul pare a intra în pădure. Spun „pare” că deja nu mai era nici un drum. Coborâm un pic prin pădure pe poteci de animale și nimerim în niște hățișuri cu spini. Era prea târziu să ne mai întoarcem, drumul pe GPS apare a fi cam la 300 de metri sub noi.

Mai mult cărând biclele parcurgem coborârea la drum, cum am spus, prețul fiind înțepături și zgârieturi cumplite în gambe. În fine, (re)găsim drumul, dealtfel foarte bun, pe care ne lansăm, nu tare la vale.

Trecem de Rânchezătoarea și drumul pare a se înclina puțin spre stânga. Ieșim pe un bot golaș din Dealu Cacovei, de unde iar ți se oprește suflarea când vezi sub tine întreagă Valea Aiudului. Se vede Cheia Vălișorii, Poiana Aiudului, Livezile, iar în dreapta departe chiar Aiud. N-am cuvinte să-ți descriu, merită să mergi să vezi.

În coborâre din ce în ce mai intensă, ajungem la crucea care marchează începutul coborârii abrupte. E creastă, e vârf, iar noi ne simțim stăpânii înălțimilor, un sentiment pentru care chiar merită să te sui pe un MTB.

Ultima parte a coborârii ți-am filmat-o  ca să știi cum e pe-acolo.

No, o fost o tură absolut memorabilă, n-are epică tura asta, n-am pățit nimic, n-a fost nimic greu, doar priveliștile… Trei belvederi superbe, de pe Dealu Olteanului, Gruiu Lupului și Dealu Cacovei, astea ne-au luat cuvintele. Nu pot decât să te îndemn să te sui acolo, e superb.

Ajunși acasă, am suit iute pe Strava isprava lui Vlad. Da! Și-a bătut toate cele 4 recorduri și pare chiar foarte mândru de el.

Pozopovestea dacă dorești s-o vezi se găsește la noi pe Picasa.

Dacă îți plac acăsenii și vrei să te ții informat, poți da like paginii noastră de Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro

Trăiește intens! 🙂
Acăsenii

NOTĂ: Track-ul a fost înregistrat cu un GPS Garmin Etrex Vista HCx și are strict rol de documentare, nu îți recomand să mergi după el cu bicicleta și nici nu sunt responsabil dacă o vei face și pătești ceva!

Save

2 Comments

  1. Pingback: Ciclo Cimec Cluj | Alex Imreh

  2. Pingback: Ciclo Cimec – Trascău.Ro

Comments are closed.