Reteveiul

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/03reteveiul/

Duminică, 21.04.2013, am tras o tură cu Dom’ Vladu pe creasta din dreapta geografic a Văii Ampoiței. Această tură se numește „Reteveiul”, din motive pe care nu le vei afla acum, dar le vei știi până la urmă dacă ai răbdare să ne urmărești…

Așadar, după ce în ziua precedentă făcuserăm creasta stângă a văii, azi urcăm în dreapta, într-o tură în Trascău, relativ în oglinda turei de ieri, pe traseul:

-Ampoița – Lunca Ampoiței – Lunca Meteșului – La Prepelice – Muchia Mărului – Dosul Blidarului – Intersecția către Valea Ișchii – Șaua dintre vf.Padoșului și Dealu Repaosului – vf.Bolfii – vf.Pripoarelor – Dealu Măcinului – Ampoița

Ce să-ți spun… n-a fost ușor, dar a fost plăcut și frumos. Pe la 10 dimineața eram în deja cunoscuta haltă din Gura Ampoiței, lăsăm mașina, dăm jos biclele… De data asta încălzirea e până aproape de biserică, adică cam 4 km. Parcurgem distanța, dăm drumul la GPS și nu după multă vreme eram din nou în Cheile Ampoiței.

Trecem pe lângă Lunca Ampoiței, acolo unde ieri o luaserăm la dreapta, ajungem în Lunca Meteșului pe asfalt și ieșim în fine pe offroad. Mergem o bucată de vreme până întâlnim cantonul silvic, cred, unde o luăm la stânga spre locul denumit La Prepelice. Urcăm constant și după câteva curbe iată-ne… la Prepelice. Locul pare unul preferat de vânători, probabil și construcția micuță de acolo le aparține. Vlad găsește pe jos un tub de cartuș (gol desigur) și vrea sa-l păstreze. Dacă te uiți din Prepelice spre Sud-Est, vezi Muchia Mărului în spatele căreia se ridică Dosu Blidarului…

Acuma, despre Muchia Mărului trebuie să știi că orice-ai face trebuie s-o urci. Asta ar putea fi puțin dezagreabil, noi am mers o vreme pe un drum ocolitor iar când am văzut că oricum n-avem altă șansă am purces la push-bike, în diagonală la deal pe terenul frumos terasat. De pe Muchia Mărului Vladu privește spre Delul Devii, pe care există o poiană în formă de ciocan, pe care Vladu o și numește repede Ciocanul lui Thor, nu știu de unde, probabil de prin desene. Mai departe de Ciocanul lui Thor un versant întreg despădurit arată jalnic.

Bun. După ce ajungem deasupra teraselor avem o perspectivă asupra felului în care vom ocoli pe sub Dosu Blidarului, pentru că pe acolo era un loc pe care l-am lăsat neproiectat, urmând să ne descurcăm la fața locului. Ceea ce și facem, drumul de urmat fiind evident. Pe sub Blidar ne dăm drumul pe teren terasat, apoi urmează o urcare ciclabilă până în șaua de unde vezi vf. Padoșului…

Din această șa ne dăm drumul în dreapta până la o locație în care se face un drum spre Valea Ișcăi, apoi este un drum de car, în stânga, ce te conduce la o casă. Pe-acolo! Locului ăstuia i-am spus „Groapa”, pentru că e cel mai jos loc înainte de ultimul push-bike. Ajungem la casa care e păzită de un câine blând, deschidem o poartă, trecem, strigăm la proprietari, dar nu erau acasă.

De la casă urcăm scurt și  intens spre o șa, practic șaua dintre vf.Padoșului și Dealul Repaosului, de unde avem o priveliște minunată asupra Cheilor Ampoiței. Ne distrăm când vedem drumul de sub Piatra Bulzului pe care am fost ieri, adică peste Vale.

De-aici lucrurile stau cu mult mai simplu, e multă coborâre, dar nu atât de tehnică precum cea de pe Dealu Fierului de ieri. Recomandarea mea, dacă vei merge vreodată pe aici, este să-ți iei pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă, dacă se poate nu din lycra, asta pentru că drumul umblă printre mulți măceși, care ne-au tras o porție zdravănă de zgârieturi. Dacă ești pe jos nu-i bai, dar dacă ești pe biclă e greu să-i eviți, o să îi vezi tu în pozopoveste. Nu uita nici de camere de schimb sau petece sau cum te protejezi tu de pene, asta dacă se întâmplă cumva să nu poți evita vreun spin, cum am pățit eu.

Mai apoi coborârea a fost ca o poezie, așa, pe Dealu Măcinului, unde, cu 500 de metri înainte de sosire Vladu face și el pană, tot pe față. Mai facem, deci, o pană și încheiem o tură faină-faină de tot.

Pozopovestea dacă dorești s-o vezi se găsește la noi pe Picasa.

Dacă îți plac acăsenii și vrei să te ții informat, poți da un like pe pagina noastră de pe Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro

Trăiește intens! 🙂
Acăsenii

NOTĂ: Track-ul a fost înregistrat cu un GPS Garmin Etrex Vista HCx și are strict rol de documentare, nu îți recomand să mergi după el cu bicicleta și nici nu sunt responsabil dacă o vei face și pătești ceva!

Save

3 Comments

  1. Pingback: Ciclo Cimec Cluj | Alex Imreh

  2. Pingback: Ciclo Cimec – Trascău.Ro

Comments are closed.