Mini-calendar de ciclism pentru copii

Click mai jos dacă vrei să accesezi direct calendarul, fară alte poveşti…

Copilul meu a ajuns destul de sănătos prin sport şi activităţi outdoor, iar dintre toate sporturile pe care le-a încercat, s-a oprit la ciclism. Merge moderat la competiţii, poate 3 sau 4 pe an, fără a sta cu gândul la performanţă, dar din 2011 de când a participat la primul concurs, urmărim cu interes evenimentele din ciclismul românesc şi organizatorii de curse pentru copii.

Aşa am ajuns să gândim, iniţial doar pentru noi, un calendar al curselor pentru copii, care să prezinte competiţii destinate copiilor, apoi ne-am gandit să venim cumva și în sprijinul altor părinţi care doresc să-i ducă la astfel de curse, făcând calendarul public.

Kids Calendar este un calendar de competiţii de ciclism pentru copii. Pentru fiecare cursă, folosim un rating (maxim 10 stele), funcţie de criterii obiective şi subiective.

Criteriile obiective

1.Are site dedicat ?

* o steluţă dacă organizatorul are un site dedicat, adică dacă putem regăsi informaţia în acelaşi loc, nu în zone relativ volatile şi greu de căutat structurat, cum este Facebook, etc.

2.Are traseu afişat ?

* o steluţă dacă traseul concursului pentru copii este afişat undeva (track pe site, Gpsies, Strava, Bikemap, etc.), adică dacă ştii la ce duci copilul. Explicaţia criteriului este că mulţi părinţi fac eforturi mari să ducă copiii la competiţii, iar cunoaşterea traseului de concurs este importantă în decizia de a face câteva sute de kilometri cu mașina (traseul poate fi prea tehnic sau prea lung pentru nivelul copilului, de ex.).

3.Are categoriile afişate ?

* o steluţă dacă sunt afişate categoriile pentru copii. Unii organizatori folosesc exprimarea generală „concursul pentru copii are loc…”, iar la fața locului descoperi că e prea largă categoria (9-16 ani de ex.), etc.

4.Respectă categoriile FRC ?

* o steluţă dacă categoriile de vârstă definite de organizator coincid cu cele ale Federaţiei de Ciclism. Actualmente, în România, ciclismul este mai mult în stadiul de mişcare de masă, spre deosebire de alte sporturi (tenis, karate, înot), care au suficiente cluburi, antrenori specializați, competiții, campionate, etc., astfel că o aliniere la regulile federaţiei poate însemna ceva în ciclismul românesc pentru copii.

5.Traseu >= 5 km ?

* o steluţă dacă traseul la cea mai mare categorie pentru copii este mai mare sau egal cu 5 kilometri. Acest lucru rezultă din recomandări internaţionale de timp în cursele pentru copii, în care, pentru categoria 13-14 ani o cursă ar trebui să dureze 20-30 de minute. În general, un copil de 12-14 ani face cam 2-3 minute pe kilometru (funcţie de teren), deci o cursă de minim 15 minute devine frecventabilă pentru copii care tratează ciclismul ca pe un sport şi nu ca pe o activitate de timp liber (altfel spus, nu e rezonabil să faci 200 de km cu copilul de 14 ani pentru un traseu de 2 km care se termină în 4 minute). Bineînțeles, dacă traseul are 1 km şi se fac 5 ture, competiţia primeşte steluţă.

6.Are afişate rezultate din anii trecuţi ?

* o steluţă dacă organizatorul afişază rezultatele din ediţiile anterioare. E frumos să ştii cine a fost anul trecut, eventual ce timp a avut, cum a evoluat, etc., este și o cale bună pentru ca tinerii sportivi să se cunoască între ei, fie şi de la distanţă, dar și pentru diverse cluburi de a urmări viitorii cadeți și juniori.

7.Este un eveniment cu plată ?

* o steluţă dacă evenimentul este cu plată. Pare ciudat, unii ar spune că steluţa aceasta ar trebui acordată invers, dacă evenimentul ar fi gratuit, dar eu cred că plata unei taxe, fie şi simbolice, crează un fel de contract între participanţi şi organizatori, evenimentele gratuite putând fi tratate superficial de aceştia din urmă (spre exemplu: „e gratis, de unde bani pentru apă, suc, medalii…”). Asta nu înseamnă deloc că nu există competiţii gratuite foarte bune.

Criteriile subiective

8.Părerea subiectivă a acăsenilor.

*** subiectiv, acordăm una, două, maxim trei stele unor competiţii, în funcţie de impresia pe care o avem din participările noastre sau alte surse media (prieteni, foto, video, blogging). Ca exemplu, dacă concursul nu are traseul afişat, dar l-am văzut înregistrat pe Strava de alţi participanţi şi merită un rating mai bun decât a ieşit din ratingul obiectiv, concursul primeşte subiectiv 1-3 steluţe.

Final…

Observi că, obiectiv, un concurs poate obţine maxim 7 stele. La criterii subiective se acordă maxim 3 stele, ratingul total maxim fiind (10/10). Ratingul se modifică de la apariţia datei evenimentului până după eveniment în funcţie de informaţiile nou apărute. Te lămureşti ușor dacă consulţi calendarul folosit de noi în anul 2015.

Calendarul se adresează în special copiilor şi părinţilor și în nici un caz nu este o notă dată organizatorului!!! Este un rating orientativ pentru părinţi, despre cât anume vor trebui să se documenteze pentru un anumit concurs. Dacă o competiţie are un rating de (9/10) de exemplu, ai toate informaţiile ca să poți decide să duci sau nu copilul acolo. Dacă altă competiţie este fără rating, sau cu rating scăzut (1/10)-(2/10) înseamnă doar că ai foarte puţine informații, însă evenimentul în sine poate fi extraordinar şi atunci trebuie să apelezi la alte mijloace de informare (întrebi un prieten, dai telefoane, scrii mailuri, te duci la risc, etc.).

Ratingul este dinamic. Dacă la începutul anului o competiţie are un rating de (2/10) înseamnă doar că abia a anunţat data concursului, pe măsură ce completează informațiile ratingul va creşte până după concurs unde intervine părerea subiectivă și rămâne bătut în cuie.

Dacă eşti organizator de curse, în general te găsim noi. Dacă ai stabilit data concursului şi nu te-am găsit încă dă-ne mail la acasenii@gmail.com cu link.

Ne gaseşti şi pe Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro/ unde putem de asemenea discuta despre calendar sau poţi urmări relatări din cursele de copii la care mergem ori descrieri ale traseelor noastre de MTB.

Calendarul copiilor nu doreşte să concureze nici un alt calendar de competiţii.

Dacă am fost la eveniment, vom pune în calendar un link la relatarea de pe acasenii.ro a cursei.

Pentru acces la calendar dă un click mai jos, poţi vizualiza şi cursele din 2015 ca să-ţi faci o idee cum funcționează…

Planificare faină! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *